Evde bakıcı çalıştırmak, sadece doğru kişiyi bulup işe almakla bitmez. Aynı zamanda belirli yasal sorumlulukları da beraberinde getirir. Gerek çalışan hakları gerekse ailelerin yükümlülükleri açısından bu süreci doğru yönetmek, hem bakıcı hem de işveren konumundaki aile için güvenli bir zemin oluşturur.
Bakıcıbak olarak, yalnızca doğru bakıcıyı bulmakta değil, işe alım sürecinde de ailelerin bilinçli adımlar atmasına destek oluyoruz.
Bakıcı çalıştırmak, kanunlar nezdinde ev hizmetlerinde işveren olmanız anlamına gelir. Yani bakıcı ile aranızda bir işveren-çalışan ilişkisi kurulmuş olur ve buna bağlı olarak birtakım yükümlülükler doğar.
Bu yükümlülükler Türkiye’de genel olarak 4857 Sayılı İş Kanunu ve Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigortalılığı çerçevesinde düzenlenmiştir.
Evde çalışan bir bakıcıyı sigortalı yapmak zorunludur. Yani bakıcının;
Emeklilik primi,
Sağlık sigortası primi,
İş kazası ve meslek hastalığı primi,
gibi sosyal güvenlik haklarının düzenli olarak yatırılması gerekir.
Nasıl Yapılır?
E-Devlet üzerinden veya SGK Müdürlükleri aracılığıyla kolayca ev hizmetleri kapsamında sigorta kaydı açtırabilirsiniz.
Aylık prim ödemeleri sistem üzerinden yapılır.
Bakıcıya, asgari ücretin altında ödeme yapmak yasalara aykırıdır. Çalışma saatleri de haftalık maksimum 45 saati geçmemelidir.
Eğer fazla mesai gerekiyorsa, bunun için ek ödeme yapılmalıdır. Yıllık izin, haftalık izin gibi temel haklar da bakıcıya sunulmalıdır.
Her ne kadar sözlü anlaşmalar pratik gibi görünse de, bakıcı ile yazılı bir iş sözleşmesi yapmak her iki taraf için de güvence sağlar.
Bu sözleşmede;
Çalışma saatleri,
Görev tanımı,
Ücret bilgisi,
İzin hakları,
İşe başlama tarihi gibi konular net şekilde yer almalıdır.
Bakıcıbak olarak ailelere, örnek iş sözleşmesi şablonları da sunuyoruz.
Her ne kadar ev ortamı resmi bir işyeri gibi düşünülmese de, bakıcının çalıştığı ortamın güvenli olması gerekir. Evde risk oluşturabilecek durumlar varsa (kırık mobilyalar, kaygan zemin vb.), bunlar önceden önlem alınarak giderilmelidir.
Evde bakıcı çalıştırmanın özel bir gelir vergisi yükümlülüğü yoktur. Ancak SGK primlerinin düzenli yatırılması bir tür yasal yükümlülük olarak kabul edilir.
Ayrıca, bakıcı SGK giriş bildiriminin zamanında yapılması gerekir. Geç yapılan bildirimlerde idari para cezaları uygulanabilir.
Bakıcı ile yolları ayırmanız gerektiğinde de bazı kurallara uymanız gerekir:
İşten çıkış bildirimi,
Kıdem ve ihbar tazminatı şartlarının değerlendirilmesi,
Çalışma belgesi düzenlenmesi, gibi işlemler doğru bir şekilde tamamlanmalıdır.
Bakıcıbak, sadece doğru bakıcıyı bulmakla kalmaz; aynı zamanda işe alım sürecindeki tüm yasal adımlarda da ailelere rehberlik eder. İster kısa süreli ister uzun süreli bakıcı ihtiyaçlarınız olsun, tüm süreci güvenle ve yasalara uygun şekilde yönetebilirsiniz.